Prihod od privatizacije u Crnoj Gori prošle godine 6,06 miliona EUR

Bez autora
Jun 05 2011

Ukupan prihod od privatizacije u prošloj godini iznosio je 6,06 miliona EUR, od čega se na aukcijsku prodaju odnosi 3,9 miliona, dok su investicije dostigle 640 hiljada EUR. Uspješno je u prošloj godini okončana jedino privatizacija barskog preduzeća Pomorski poslovi, koje je prodato konzorcijumu kompanija Ocean/SRL i Interlog iz Bara. Komisija za aukciju je prošle godine uspješno sprovela prodaju dijela imovine Hotelske grupe Budvanska rivijera i Jadranskog brodogradilišta, dok na tender za Kontejnerski terminal i generalne terete nije dostavljena ni jedna prodaja, iako su tendersku dokumentaciju otkupila su četiri konzorcijuma. Dokumentaciju su otkupili filipinski International Container Terminal Services, libanski International Port Management, beogradski Cargo i Gulftainer iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Za privatizaciju kompanije Obezbjeđenje i PPZ ponudu je dostavio konzorcijum Guardian i Guardian System, ali je Komisija ocijenila kao neprihvatljivu, zbog niske cijene koja je ponuđena.

Prihod od privatizacije u Crnoj Gori prošle godine 6,06 miliona EURUkupan prihod od privatizacije u prošloj godini iznosio je 6,06 miliona EUR, od čega se na aukcijsku prodaju odnosi 3,9 miliona, dok su investicije dostigle 640 hiljada EUR.

Uspješno je u prošloj godini okončana jedino privatizacija barskog preduzeća Pomorski poslovi, koje je prodato konzorcijumu kompanija Ocean/SRL i Interlog iz Bara, navodi se u Izvještaju o realizaciji prošlogodišnjeg plana privatizacije.

Komisija za aukciju je, prema podacima iz Izvještaja Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, prošle godine uspješno sprovela prodaju dijela imovine Hotelske grupe Budvanska rivijera i Jadranskog brodogradilišta, dok na tender za Kontejnerski terminal i generalne terete nije dostavljena ni jedna prodaja, iako su tendersku dokumentaciju otkupila su četiri konzorcijuma.

Dokumentaciju su otkupili filipinski International Container Terminal Services, libanski International Port Management, beogradski Cargo i Gulftainer iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

“Za privatizaciju kompanije Obezbjeđenje i PPZ ponudu je dostavio konzorcijum Guardian i Guardian System, ali je Komisija ocijenila kao neprihvatljivu, zbog niske cijene koja je ponuđena”, navodi se u Izvještaju.

Ponudu za prodaju 87,65 odsto državnih akcija u Montecargo dostavio je jedino rumunski konzorcijum na čijem čelu je bio Grampet, ali je Savjet za privatizaciju sredinom marta odlučio da prekine pregovore.

Savjet je zadužio Tendersku komisiju za privatizaciju preduzeća iz sektora saobraćaja da u okviru pripreme obnovljenog tendera za Montekargo sagleda način oklanjanja prepreka koje su prethodno spriječile zaključenje ugovora o privatizaciji.

Nastavljeno je i sprovođenje već objavljenih tendera, između ostalog, za tivatski Montepranzo-bokaprodukt, Marinu Bar i Lovćen osiguranje.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je počtkom februara proglasio neuspjelim tender za prodaju 75 odsto akcija Montepranca i naložio Tenderskoj komisiji da raspiše novi.

Pregovori o zaključivanju kupoprodajnog ugovora sa kompanijom Limon Invetstments, prvorangiranom na tenderu objavljenom u oktobru 2007. godine, nijesu bili uspješni, zbog čega je na pregovore pozvan drugorangirani konzorcijum Atlas grupe.

“Ni u pregovorima sa drugorangiranim ponuđačem nije postignuta saglasnost, jer je došlo do novih okolnosti koje su onemogućile usaglasavanje ključnih elemenata ugovora i dovele u pitanje uspješno okončanje transakcije”, navodi se u Izvještaju.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da promijeni model privatizacije Montepranco-Bokaprodukta pa će, umjesto prodaje akcija, kompanija biti valorizovana dugoročnim zakupom dijela imovine.

Više od polovine akcija Marine Bar prodato je na tenderu 2009. godine konzorcijumu iz Rige, na čijem čelu je Krajs banka, kojem je dodijeljena i koncesija na 30 godina, nakon što je uplaćena prodajna cijena od 2,2 miliona EUR.

“Nakon uplate kupoprodajne cijene, zatvaranje transakcije je obavljeno 12. aprila ove godine, uz obezbjeđenje garancije za dobro izvršenje posla u visini 960 hiljada EUR, što odgovara dvostrukom iznosu planiranih investicija u prvoj godini”, saopšteno je u Izvještaju.

Ugovor o prodaji 41,14 odsto akcija Lovćen osiguranje, po cijeni od 5,99 miliona EUR, Zavarovalnici Triglav potpisan je u decembru 2009. godine. Nakon uplate kupoprodajne cijene, prošle godine je zatvorena transakcija.

Iz Savjeta su podsjetili da su tendersku dokmentaciju, u okviru javnog poziva za prodaju 30 odsto akcija Montenegro erlajnza /Airlines/, otkupile izraelske kompanije El Al i Arkia Israeli erlajnz /Airlines/, Etihad ervejz /Airways/ iz UAE i Inuendo /Innuendo/ Limited sa Kipra. Ponudu, kako se navodi u izvještaju, nije dostavila nijedna od tih kompanija.

Tenderska komisija za realizaciju projekta turističke valorizacije Valdanosa odlučila je da tender proglasi neuspjelim i preporučila Savjetu za privatizaciju da do kraja aprila raspiše novi tender.

“Vlada je 17. februara još jednom razmotrila cjelokupni postupak davanja u dugoročni zakup lokaliteta Valdanos i analizirala negativnu kampanju jednog dijela javnosti”, navodi se u izvještaju.

Savjet za privatizaciju ranije je usvojio je izvještaj Tenderske komisije za realizaciju projekta turističke valorizacije Valdanosa.

Predlogom ugovora bilo je definisano da se lokacija Valdanos ustupi na period od 30 godina, s mogućnošću produženja i sa minimalnim iznosom investicija od 222,52 miliona EUR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik